Over AS WE READ
Leeslijst x
 • Nederland bouwt in baksteen 1800-1940
  Catalogus van de tentoonstelling Nederland bouwt in Baksteen 1800-1940 in Museum Boijmans te Rotterdam van 26 juli - 15 october 1941

   – Dirk Hannema

   – Jan Conrad Ebbinge Wubben

   Museum Boijmans van Beuningen, Rotterdam, 1941
 • Michel de Klerk 1884-1923
  bouwmeester en tekenaar van de Amsterdamse School

   – Manfred Bock

   – Sigrid Johannisse

   – Vladimir Stissi

   NAi uitgevers, Rotterdam, 1997
 • Schoone eenheid
  stedenbouw en architectuur van de Nieuwe Haagse School

   – Victor Freijser

   – Marcel Teunissen

   – Peter de Ruig

   De Nieuwe Haagsche, Rijswijk, 2008
 • George Willem van Heukelom (1870-1952)
  innovatieve constructies en sobere monumentaliteit

   – Martine Bakker

   – Juliette Roding

   Stichting BONAS, Leiden, 2000
 • J.W.C. Boks. architect (1904-1986)

   – Hans Willem Bakx

   Stichting BONAS, Leiden, 2011
 • Fritz Schumacher: Reformkultur und Moderne
  Voor de tentoonstelling “FRITZ SCHUMACHER UND SEINE ZEIT”, Deichtorhallen Hamburg, 20 mei tot en met 17 juli 1994

   – Hartmut Frank

   Hatje Cantz Verlag, Stuttgart, 1994
 • Ruïnes in Nederland

   – M.J. Kuipers-Verbuijs

   – Henk A. Klomp

   Waanders Uitgevers, Zwolle i.s.m. Rijksdienst voor de Monumentenzorg, 1997
 • Dirk Roosenburg

   – Dorine van Hoogstraten

   010 Publishers, Rotterdam, 2005
Kunstenaars, ontwerpers, critici, docenten, studenten: iedereen die met kunst en ontwerp bezig is, leest, verwerft kennis en ontwikkelt interesses. As We Read wil die toegankelijk maken voor anderen, zodat je van elkaars kennis en interesses kunt leren.

Hoe we dat doen? We vragen vakgenoten en specialisten een leeslijst samen te stellen om zo hun interesses en deskundigheid met anderen te kunnen delen. En om er een inleiding bij te schrijven waarin ze hun keuzes toelichten.

Zo brengen we verschillende perspectieven samen en ontstaat een alsmaar groeiend digitaal archief. Actueel, relevant en interdisciplinair. Van essays tot beeldromans en van lezingen tot manifesten: As We Read legt een database aan, voor en door vakgenoten.

 

 


 

As We Read is a website with a growing collection of reading lists about art and design. The reading lists range from essays to graphic novels, from lecture transcripts to manifestos. Compiled by specialists, each published with an introduction. As We Read is a reading database created with, by and for peers. 

 

 


 

Mede mogelijk gemaakt door:

 


Nieuwsbrief

Meld je aan met je e-mailadres om nieuws en updates te ontvangen.


Contact

info@as-we-read.com


Mee doen?

Samen met onze lezers willen we de website blijven ontwikkelen. Heb je een idee voor een leeslijst of andere suggesties voor As We Read, laat het ons weten.

info@as-we-read.com

Nederland bouwt in baksteen

Nederland bouwt in baksteen

Nederland bouwt in baksteen

In de afgelopen 25 jaar heb ik de collectie goed leren kennen. Het is vanuit die inhoudelijke kennis dat ik met regelmaat word gevraagd om rondleidingen te geven en bijdragen te leveren aan tentoonstellingen en andere activiteiten. Een voorbeeld daarvan is ‘Verrassende vondsten uit de collectie’, een reeks van presentaties waarbij ik aan de hand van een thema bijzondere tekeningen, foto’s, maquettes of voorwerpen uit het archief van Het Nieuwe Instituut selecteer. Een van die thema’s was “Nederland bouwt in baksteen”

De titel verwijst naar een tentoonstelling die in Museum Boijmans van Beuningen in 1941 werd gehouden en waar middels een serie van foto’s de schoonheid van dit materiaal werd getoond. Deze tentoonstelling liet zien dat men meer met dit materiaal kan doen dan alleen maar een muur optrekken. Het heeft architecten geïnspireerd tot bijzondere architectuur: bouwen in grote kubistische volumes of juist in glooiende vormen. En hoe mooi is een verweerde muur, afgebrokkeld, met mos begroeid die toch nog fier overeind staat?


Alfred Marks

Vanaf 1990 ben ik als (senior)archivaris medeverantwoordelijk voor het beheer over en de inventarisatie van meer dan 600 archieven van Nederlandse architecten en stedenbouwers over de periode 1850-2000 in de collectie van Het Nieuwe Instituut. Tevens ben ik betrokken bij de verwerving van nieuwe archieven.Leeslijsten (28)

FILTER
 •  
 • Auteur
 • Gastredacteur
 • Item
X