Over AS WE READ
Leeslijst x
 • 1928/Tschichold
  Die neue Typographie

   – Kees Broos

  • Uit: Mondriaan, de Stijl en de nieuwe typografie, pp.85-90
  • De Buitenkant, Amsterdam, 1994
 • Typografie 1920-1940

   – Kees Broos

  • Uit: Berlijn-Amsterdam 1920-1940. Wisselwerkingen, pp.246-250
  • Querido, Amsterdam, 1982
 • The Principles of the New Typography

   – Jan Tschichold

  • Uit: The New Typography: a Handbook for Modern Designers Berkeley, pp.64-78
  • University of California, Berkeley, 1928, link
 • Nabeschouwing

   – Dick Maan

   – John van der Ree

  • Uit: Typo-foto: elementaire typografie in Nederland 1920-1940, pp.96-101
  • Uitgeverij Veen/Reflex, Utrecht/Antwerpen, 1990
 • An Attempt to Evaluate Jan Tschichold

   – Max Caflisch

  • Uit: Jan Tschichold: Reflections and Reappraisals, pp.7-13
  • Typoscope, New York, 1995
Kunstenaars, ontwerpers, critici, docenten, studenten: iedereen die met kunst en ontwerp bezig is, leest, verwerft kennis en ontwikkelt interesses. As We Read wil die toegankelijk maken voor anderen, zodat je van elkaars kennis en interesses kunt leren.

Hoe we dat doen? We vragen vakgenoten en specialisten een leeslijst samen te stellen om zo hun interesses en deskundigheid met anderen te kunnen delen. En om er een inleiding bij te schrijven waarin ze hun keuzes toelichten.

Zo brengen we verschillende perspectieven samen en ontstaat een alsmaar groeiend digitaal archief. Actueel, relevant en interdisciplinair. Van essays tot beeldromans en van lezingen tot manifesten: As We Read legt een database aan, voor en door vakgenoten.

 

 


 

As We Read is a website with a growing collection of reading lists about art and design. The reading lists range from essays to graphic novels, from lecture transcripts to manifestos. Compiled by specialists, each published with an introduction. As We Read is a reading database created with, by and for peers. 

 

 


 

Mede mogelijk gemaakt door:

 


Nieuwsbrief

Meld je aan met je e-mailadres om nieuws en updates te ontvangen.


Contact

info@as-we-read.com


Mee doen?

Samen met onze lezers willen we de website blijven ontwikkelen. Heb je een idee voor een leeslijst of andere suggesties voor As We Read, laat het ons weten.

info@as-we-read.com

Nieuwe typografie

Nieuwe typografie

Nieuwe typografie

De vernieuwingen die zich in de jaren twintig van de vorige eeuw in de typografie voordeden kunnen gezien worden als het begin van de grafische vormgeving. Tot dat moment werden vormgeving en typografie voornamelijk gezien als een decoratieve aangelegenheid voor het betere boek en exclusief gelegenheidsdrukwerk. Na de jaren 1920 werd het mogelijk om functionele vormgeving toe te passen op alle vormen van visuele communicatie. Hieronder volgt een toelichting op de selectie van artikelen voor deze leeslijst:

Het boek Die neue Typographie van de Duitse grafisch ontwerper Jan Tschichold, uitgegeven in 19281, was van grote invloed op de vormgeving van drukwerk en de erkenning van het ontwerpen als discipline. Het eerste artikel uit deze leeslijst beschrijft die invloed in Nederland.

In het volgende artikel beschrijft designhistoricus Kees Broos2 de contrasten tussen ‘oude typografie’ en ‘nieuwe typografie’ en relateert deze aan de situatie op het gebied van typografie en kunst in Nederland vóór 1940.

Jan Tschichold beschrijft in het derde artikel de voornaamste uitgangspunten van de nieuwe typografie.3 Zowel in ‘elementare typographie’ in het vakblad Typographische Mitteilungen als in zijn boek Die neue Typographie richt hij zich tot drukkers, zetters, opmakers, grafische studenten: de uitgeverij is de beroepsopleiding voor drukkers in Berlijn.

In hun ‘nabeschouwing’ in Typofoto laten Dick Maan en John van der Ree zien4 wat het belang is van de ontwikkelingen in de jaren 1920-1940 voor de grafische vormgeving in Nederland na de tweede wereldoorlog.

Paul Barnes vroeg in 1994 aan een aantal ontwerpers wat zij vonden van Jan Tschichold’s invloed. In het vijfde artikel geeft Max Caflisch 5een persoonlijk antwoord op deze vraag.


Readers AKV|st.joost, Karel van der Waarde

Deze leeslijst is een herpublicatie, een fragment uit de catalogus Readers van het Expertisecentrum Kunst & Vormgeving. De drie lectoren Karel van der Waarde, Flip Bool en Camiel van Winkel van de Academie voor Kunst en Vormgeving St. Joost en Het Expertisecentrum Kunst & Vormgeving waren de gangmakers achter deze productie. De samenstelling van deze readers vond plaats in samenwerking met interne en externe auteurs. Naast de lectoren werkten ook docenten en promovendi intensief mee aan de totstandkoming.

(Deze readers worden uitsluitend verkocht aan studenten van St.Joost/Avans Hogeschool. Heeft u vragen, stuur dan een email naar Wilma Diepens van het lectoraatbureau.)


Karel van der Waarde studeerde grafisch ontwerp en heeft een adviesbureau gespecialiseerd in het testen van de vormgeving van informatie. Als lector Visuele Retorica deed hij onderzoek naar de ontwikkeling en het gebruik van visuele communicatie. Daarnaast is hij verbonden aan het Communications Research Institute in Melbourne.Leeslijsten (28)

FILTER
 •  
 • Auteur
 • Gastredacteur
 • Item
X