Over AS WE READ
Leeslijst x
 • Het debat over onderzoek in de kunsten

   – Henk Borgdorff

  • Uit: Theater Topics: De theatermaker als onderzoeker, pp.21-39
  • Amsterdam University Press, Amsterdam, 2006, link
 • Flexibele Multipliciteiten
  Het discours over onderzoek in de kunst

   – Camiel van Winkel

  • Uit: De Witte Raaf nr.122, pp.2-3
  • De Witte Raaf, Brussel, 2006, link
 • Kunst en onderzoek: een gesprek met Joëlle Tuerlinckx

   – Dirk Pültau

   – Koen Brams

  • Uit: De Witte Raaf nr.122, pp.6-7
  • De Witte Raaf, Brussel, 2006, link
 • Onderzoek worden

   – Jouke Kleerebezem

  • Uit: De Witte Raaf nr.122, pp.16-17
  • De Witte Raaf, Brussel, 2006, link
 • Art in the Knowledge-based Polis

   – Tom Holert

  • Uit: e-flux journal nr.3, pp.95-104
  • e-flux, New York, 2009, link
Kunstenaars, ontwerpers, critici, docenten, studenten: iedereen die met kunst en ontwerp bezig is, leest, verwerft kennis en ontwikkelt interesses. As We Read wil die toegankelijk maken voor anderen, zodat je van elkaars kennis en interesses kunt leren.

Hoe we dat doen? We vragen vakgenoten en specialisten een leeslijst samen te stellen om zo hun interesses en deskundigheid met anderen te kunnen delen. En om er een inleiding bij te schrijven waarin ze hun keuzes toelichten.

Zo brengen we verschillende perspectieven samen en ontstaat een alsmaar groeiend digitaal archief. Actueel, relevant en interdisciplinair. Van essays tot beeldromans en van lezingen tot manifesten: As We Read legt een database aan, voor en door vakgenoten.

 

 


 

As We Read is a website with a growing collection of reading lists about art and design. The reading lists range from essays to graphic novels, from lecture transcripts to manifestos. Compiled by specialists, each published with an introduction. As We Read is a reading database created with, by and for peers. 

 

 


 

Mede mogelijk gemaakt door:

 


Nieuwsbrief

Meld je aan met je e-mailadres om nieuws en updates te ontvangen.


Contact

info@as-we-read.com


Mee doen?

Samen met onze lezers willen we de website blijven ontwikkelen. Heb je een idee voor een leeslijst of andere suggesties voor As We Read, laat het ons weten.

info@as-we-read.com

Onderzoek in de kunst

Onderzoek in de kunst

Onderzoek in de kunst

Wat is onderzoek in de kunst? Waarin onderscheidt het zich van wetenschappelijk onderzoek? Welke methoden zijn kenmerkend voor onderzoek in de kunst? Hoe dient het te worden getoetst, en hoe onderwezen? Hoe verhoudt het alledaagse artistieke experiment zich tot de onderzoeksambities van onderwijsinstellingen?

Tussen de schilder die uitprobeert om zelf tempera te maken met eieren van de boer, en de promovenda die de laatste hand aan haar notenapparaat legt, strekt zich het brede veld van het onderzoek in de kunsten uit – ook wel aangeduid als artistic research. Aan dit onderwerp zijn de laatste jaren, niet alleen in Nederland en België maar ook ver daarbuiten, talloze publicaties, seminars, symposia en studies gewijd. De impuls hiervoor komt grotendeels voort uit institutionele veranderingen en ambities in het kunstonderwijs. Hbo-instellingen, en dus ook kunstacademies, worden geacht hun focus op onderwijs te verbreden door aan onderzoek te gaan doen.

Aan de breedte van het verschijnsel onderzoek, maar ook aan de enorme kloof tussen het alledaagse artistieke experiment van de kunstenaar in zijn atelier en de institutionele ambities van de onderwijsinstellingen valt wellicht te wijten dat de tekstproductie over onderzoek in de kunsten enorm divers en onoverzichtelijk is. Ten aanzien van de methoden, de criteria en de toetsing van artistiek onderzoek lijkt bovendien geen enkele consensus te bestaan.

Met deze lijst wordt getracht enige helderheid in de kwestie te brengen door een vijftal teksten bijeen te brengen die ieder afzonderlijk een waardevol en complementair perspectief scheppen. Ook de stem van de kunstenaar wordt daarbij gehoord.

Deze lijst bouwt voort op een themanummer van het Vlaamse kunsttijdschrift De Witte Raaf uit 2006, dat werd samengesteld door Dirk Pültau en Camiel van Winkel.


Readers AKV|st.joost, Karel van der Waarde, Camiel van Winkel

Deze leeslijst is een herpublicatie, een fragment uit de catalogus Readers van het Expertisecentrum Kunst & Vormgeving. De drie lectoren Karel van der Waarde, Flip Bool en Camiel van Winkel van de Academie voor Kunst en Vormgeving St. Joost en Het Expertisecentrum Kunst & Vormgeving waren de gangmakers achter deze productie. De samenstelling van deze readers vond plaats in samenwerking met interne en externe auteurs. Naast de lectoren werkten ook docenten en promovendi intensief mee aan de totstandkoming.

(Deze readers worden uitsluitend verkocht aan studenten van St.Joost/Avans Hogeschool. Heeft u vragen, stuur dan een email naar Wilma Diepens van het lectoraatbureau.)


Karel van der Waarde studeerde grafisch ontwerp en heeft een adviesbureau gespecialiseerd in het testen van de vormgeving van informatie. Als lector Visuele Retorica deed hij onderzoek naar de ontwikkeling en het gebruik van visuele communicatie. Daarnaast is hij verbonden aan het Communications Research Institute in Melbourne.


Camiel van Winkel schrijft over hedendaagse kunst en stelt tentoonstellingen samen. Hij doceert kunstgeschiedenis en kunstfilosofie aan de LUCA School of Arts/Sint-Lukas in Brussel en is supervisor bij de Rijksacademie in Amsterdam.

www.camielvanwinkel.nl


Leeslijsten (28)

FILTER
 •  
 • Auteur
 • Gastredacteur
 • Item
X