Over AS WE READ
Leeslijst x
 • De Encyclopedie van hun materialen en hun eigenschappen

   – A. Vosmaer

   Wink, Zaltbommel, 1923
 • Material conneXion:
  materialenboek: internationale collectie van nieuwe en innovatieve materialen voor architecten, ontwerpers en kunstenaars

   – George M. Beylerian

   – Andrew Dent

   BIS Publishers, Amsterdam, 2005
 • Transmaterial:
  a catalog of materials that redefine our physical environment

   – Blaine Brownell

   Princeton Architectural Press, New York, 2006, link
 • Computing the real:
  time, scale and material

   – Mette Ramsgard Thomsen

   Royal Danish Academy of Fine Arts, School of Architecture, Copenhagen, 2011
 • Nano Materials in Architecture, Interior Architecture and Design

   – Sylvia Leydecke

   Birkhäuser, Bazel, 2008, link
 • Material Alchemy

   – Jenny Lee

   BIS Publishers, Amsterdam, 2014, link
 • The Material of Invention. Materials and Design

   – Enzio Manzini

   The Design Council, London, 1989
Kunstenaars, ontwerpers, critici, docenten, studenten: iedereen die met kunst en ontwerp bezig is, leest, verwerft kennis en ontwikkelt interesses. As We Read wil die toegankelijk maken voor anderen, zodat je van elkaars kennis en interesses kunt leren.

Hoe we dat doen? We vragen vakgenoten en specialisten een leeslijst samen te stellen om zo hun interesses en deskundigheid met anderen te kunnen delen. En om er een inleiding bij te schrijven waarin ze hun keuzes toelichten.

Zo brengen we verschillende perspectieven samen en ontstaat een alsmaar groeiend digitaal archief. Actueel, relevant en interdisciplinair. Van essays tot beeldromans en van lezingen tot manifesten: As We Read legt een database aan, voor en door vakgenoten.

 

 


 

As We Read is a website with a growing collection of reading lists about art and design. The reading lists range from essays to graphic novels, from lecture transcripts to manifestos. Compiled by specialists, each published with an introduction. As We Read is a reading database created with, by and for peers. 

 

 


 

Mede mogelijk gemaakt door:

 


Nieuwsbrief

Meld je aan met je e-mailadres om nieuws en updates te ontvangen.


Contact

info@as-we-read.com


Mee doen?

Samen met onze lezers willen we de website blijven ontwikkelen. Heb je een idee voor een leeslijst of andere suggesties voor As We Read, laat het ons weten.

info@as-we-read.com

Van aardewerk tot zijde

Van aardewerk tot zijde

Van aardewerk tot zijde

Het alsmaar uitdijende universum van materialen vind je terug in de bibliotheek van Het Nieuwe Instituut. Steeds opnieuw wordt geprobeerd om in een boek vast te leggen wat materiaal (of een specifiek materiaal) op dat moment betekent. Dat zie je ook terug in de manier waarop geschiedenis aan de hand van materialen en grondstoffen wordt gecategoriseerd: van de steentijd en kopertijd tot bronstijd en ijzertijd. Inmiddels zijn we aanbeland in het antropoceen, waarin materialen extreem hybride zijn geworden. Zo werd onlangs het ‘Plastiglomerate' ontdekt, een nieuwe ’steensoort’, bestaande uit zowel natuurlijke materialen zoals schelpen en hout, die bij elkaar worden gehouden door plastic. 

Wat tot de wereld van natuurlijke en kunstmatige materialen behoort verschuift voortdurend. Dat was ook te zien in de serie tentoonstellingen over materialen (Hout, Plastic, Glas) in Het Nieuwe Instituut, waar materiaalkundige innovaties aan de orde kwamen, evenals de keerzijden ervan. Terwijl we ons bewust zijn van die veranderende materialenwereld, proberen we er telkens weer grip op te krijgen door haar te proberen te beschrijven en ordenen.

uit: De Encyclopedie van hun materialen en hun eigenschappen, A. Vosmaer, 1923.

Op de bovenverdieping van de studiezaal in Het Nieuwe Instituut vind je een aantal van die pogingen in de kasten met literatuur over materialen. Een mooi voorbeeld is de Encyclopedie van Materialen en hun Eigenschappen van A. Vosmaer uit 19231. Het meer dan achthonderd pagina’s tellende boek begint met een omschrijving van aardewerk en haar toepassingen en eindigt met een hoofdstuk over zijde. Een recente encyclopedie is het Material ConneXion Materialenboek2 uit 2005, dat niet alfabetisch, maar op basis van chemische samenstelling is ingedeeld: van koolstoffen, cement, keramiek, glas en metalen tot natuurlijke materialen en polymeren. In de inleiding wordt benadrukt dat de selectie niet uitputtend is. Elk jaar worden immers duizenden nieuwe materialen geproduceerd. Een panel van creatieve professionals heeft op basis van de innovatieve eigenschappen van materialen een selectie voor het boek gemaakt, maar komt maandelijks opnieuw bijeen om nieuwe materialen te evalueren.

Dat de grenzen van materialen steeds verder worden opgerekt door technologische ontwikkelingen zie je terug in het boek Transmaterial: a catalog of materials that redefine our physical environment3, waar ook ‘licht’ en ‘digitaal’, naast categorieën als hout, rubber en metaal zijn opgenomen. De invloed van de ‘immateriële’ digitale omgeving op onze ontworpen fysieke omgeving wordt verder verkend in Computing the Real: Time, Scale and Material4. Andere boeken in de kast richten zich op één specifiek aspect van materiaalinnovatie, zoals Nano Materials5, dat gewijd is aan het ontwerpen van materiaaleigenschappen met behulp van nanotechnologie.

De laatste jaren zijn steeds meer ontwerpers zich gaan richten op het zelf ontwikkelen van duurzame materialen, vaak in samenwerking met experts uit andere disciplines zoals de wetenschap. In het boek Material Alchemy6 worden deze ontwerpers ‘materiologen’ genoemd. Door te werken met bestaande materiaaleigenschappen en technologie creëren ze nieuwe materialen als graniet van vis, polymeer van paddenstoelen en interactief papier. Een Encyclopedie van Materialen en hun Eigenschappen1 anno 2016 zou niet meer passen in deze kast. De wereld van de materialen is zo fluïde geworden dat ze zich alleen nog in fragmenten laat vangen op papier.
Leeslijsten (28)

FILTER
 •  
 • Auteur
 • Gastredacteur
 • Item
X