Over AS WE READ
Leeslijst x
 • Documentontwerp en experiëntiële verwerking

   – Hans Hoeken

   – Jos Hornikx

   – Lettica Hustinx

  • Uit: Overtuigende teksten. Onderzoek en Ontwerp, pp.183-190
  • Uitgeverij Coutinho, Bussum, 2009
 • The Contribution of Semiotics and Rhetorical Perspectives to Advertising

   – Mick McQuirrie

  • Uit: Persuasive Imagery, pp.203-209
  • Lawrence Erlbaum, Mahwah New Jersey, 2003
 • Schemes and Tropes in Visual Communication

   – Alfons Maes

   – Joost Schilperoord

  • Uit: Discourse, of Course. An overview of research in discourse studies, pp.67-74
  • John Benjamins, Amsterdam, 2009
 • Advertising Rhetoric

   – Kai-Yu Wang

   – Laura A. Peracchio

  • Uit: Go Figure! New Directions in Advertising Rhetoric, pp.211-214,218-219
  • Armonk NY, London: M.E. Sharpe, 2007
 • Terug naar Barthes
  Het interpreteren van retoriek in beeld

   – Margot van Mulken

  • Uit: Tekstblad nr.3, Jaargang 9
  • Uitgeverij Coutinho, Bussum, 2003
Kunstenaars, ontwerpers, critici, docenten, studenten: iedereen die met kunst en ontwerp bezig is, leest, verwerft kennis en ontwikkelt interesses. As We Read wil die toegankelijk maken voor anderen, zodat je van elkaars kennis en interesses kunt leren.

Hoe we dat doen? We vragen vakgenoten en specialisten een leeslijst samen te stellen om zo hun interesses en deskundigheid met anderen te kunnen delen. En om er een inleiding bij te schrijven waarin ze hun keuzes toelichten.

Zo brengen we verschillende perspectieven samen en ontstaat een alsmaar groeiend digitaal archief. Actueel, relevant en interdisciplinair. Van essays tot beeldromans en van lezingen tot manifesten: As We Read legt een database aan, voor en door vakgenoten.

 

 


 

As We Read is a website with a growing collection of reading lists about art and design. The reading lists range from essays to graphic novels, from lecture transcripts to manifestos. Compiled by specialists, each published with an introduction. As We Read is a reading database created with, by and for peers. 

 

 


 

Mede mogelijk gemaakt door:

 


Nieuwsbrief

Meld je aan met je e-mailadres om nieuws en updates te ontvangen.


Contact

info@as-we-read.com


Mee doen?

Samen met onze lezers willen we de website blijven ontwikkelen. Heb je een idee voor een leeslijst of andere suggesties voor As We Read, laat het ons weten.

info@as-we-read.com

Visuele stijlfiguren

Visuele stijlfiguren

Visuele stijlfiguren

De zwaan in de KLM-reclames en de slogan ‘Heerlijk Helder Heineken’ zijn allebei voorbeelden van stijlfiguren, waarbij de boodschap (bijvoorbeeld ‘Heineken is lekker’) op een creatief afwijkende manier wordt gebracht. Stijlfiguren zijn onder meer in reclame aan de orde van de dag. En niet zonder succes.

Stijlfiguren trekken de aandacht door hun afwijkende vormgeving. Ze kunnen zorgen voor een diepere verwerking (elaboratie) van een uiting. Een uiting kan hoger gewaardeerd worden door het aanwezige stijlfiguur. En ten slotte kan het stijlfiguur via de diepere verwerking en een positieve waardering voor de afzender, ervoor zorgen dat de uiting beter onthouden wordt.

Stijlfiguren worden vaak opgedeeld in twee complementaire groepen: schema’s en tropen. Schema’s wijken af op het niveau van de vorm van de boodschap (zoals de herhaling van de H’s in ‘Heerlijk Helder Heineken’). Tropen zijn indirecter en wijken af op het niveau van de inhoud van de boodschap (de zwaan in de klm-reclames als metafoor voor het vliegtuig).

Van oorsprong is het begrip ‘stijlfiguur’, en ook de opdeling in schema’s en tropen, voorbehouden aan de verbale modus. Maar tegenwoordig wordt dit concept ook wel voor beeld gebruikt. Wel is er discussie over het bestaan van visuele schema’s. Deze reader gaat uitgebreid in op stijlfiguren, hun opdeling in schema’s en tropen, hun effecten, de vertaling naar de visuele modus, de problemen van het visuele schema en de daarvoor aangedragen oplossingen.


Readers AKV|st.joost, Renske van Enschot

Deze leeslijst is een herpublicatie, een fragment uit de catalogus Readers van het Expertisecentrum Kunst & Vormgeving. De drie lectoren Karel van der Waarde, Flip Bool en Camiel van Winkel van de Academie voor Kunst en Vormgeving St. Joost en Het Expertisecentrum Kunst & Vormgeving waren de gangmakers achter deze productie. De samenstelling van deze readers vond plaats in samenwerking met interne en externe auteurs. Naast de lectoren werkten ook docenten en promovendi intensief mee aan de totstandkoming.

(Deze readers worden uitsluitend verkocht aan studenten van St.Joost/Avans Hogeschool. Heeft u vragen, stuur dan een email naar Wilma Diepens van het lectoraatbureau.)


Renske Van Enschot geeft onderwijs op het gebied van tekstanalyse, journalistiek en taalbeheersingsonderzoek. In haar onderzoek focust ze zich op de identificatie en de effecten van retorische vormen, op het terrein van reclame en gezondheidsvoorlichting.

Tilburg University Renske van Enschot


Leeslijsten (28)

FILTER
 •  
 • Auteur
 • Gastredacteur
 • Item
X